Matkailijan palvelut

24.9.2018

Kiina: matkustustiedote

Turvallisuustaso
----------------
Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot
-----------------------------
Noudata erityistä varovaisuutta liikenteessä. Katurikollisuus ja huijaukset ovat yleistyneet Shanghaissa. Vältä mielenosoituksia ja joukkokokoontumisia. Kattava matkavakuutus suositeltava.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne
---------------------------
Kiina on yleisesti ottaen turvallinen maa. Terrori-iskujen mahdollisuus on kuitenkin olemassa. Paikallisviranomaisten tiedotusta ja ohjeita on syytä seurata.

Tiibetin autonomiselle alueelle matkustaminen edellyttää erityislupaa. Muitakin alueellisia matkustusrajoituksia saattaa esiintyä. Tiibetin autonomisella alueella ja erityisesti Xinjiangin maakunnassa on ajoittain ollut paikallisia levottomuuksia.

Kiinassa ei saa osallistua mielenosoituksiin ilman viranomaisten lupaa. Älä seuraa läheltä väkijoukkojen kokoontumisia tai mielenosoituksia.

Kiinassa ei ole yleistä hätänumeroa, vaan poliisi, palokunta ja ambulanssi hälytetään kukin eri numerosta ja palvelu on ainoastaan kiinaksi:

Poliisin 110
Palokunta 119
Ambulanssi 120

Pekingissä toimii erillinen 24 h englanninkielinen palvelu, jonne voi raportoida hätätapauksen: +86 (0)10 84015300 (Exit-Entry Administration Bureau of Peking Public Security Bureau).

Rikollisuus
-----------
Huijaukset, varkaudet ja uhkailu väkivallalla riitatilanteissa ovat yleistyneet Kiinassa. EU-maiden edustustojen tietoon on tullut tapauksia, joissa kutsu teemaistajaisiin, hierontaan, yökerhoon, baariin tai matka epävirallisen taksin/riksan kyydissä on johtanut väkivallalla uhkailuun, kiristykseen, huomattavien summien veloitukseen henkilön luottokortilta tai jopa pahoinpitelyyn monen henkilön voimin. Pekingissä erityisesti Tiananmenin aukion ympäristössä ja Wangfujing-ostoskadulla kannattaa välttää englantia puhuvia nuoria henkilöitä, jotka kutsuvat taidenäyttelyihin tai teehuoneisiin. Shanghaissa huijaukset ja ryöstöt ovat yleisimpiä turistien suosimilla alueilla kuten People's Square, Bund -rantakatu ja Nanjing East Road –ostoskatu.

Edustuston tietoon on tullut rahahuijauksia, joissa taksikuljettaja on väittänyt saaneensa väärennetyn 100 tai 50 CNY:n setelin, ja pyrkii palauttamaan sen antaen asiakkaalle väärennetyn setelin. Takseissa suositellaan käyttämään pieniä seteleitä tai ottamaan valokuva setelin sarjanumerosta kuljettajan nähden. Tietoon on myös tullut tapauksia, joissa turistialueiden liepeillä odottavat taksit ovat toisinaan säätäneet taksamittarinsa pyörimään normaalia nopeammin.

Edustuston tietoon on myös tullut tapauksia, joissa pankkiautomaatista on saatu väärennettyjä seteleitä.

Tasku- ja laukkuvarkauksia tehdään useimmiten turistien suosimilla ostosalueilla, kahviloissa ja joukkoliikennevälineissä. Säilytä alkuperäinen passi, viisumi/oleskelulupa ja lentoliput tallelokerossa tai muussa turvallisessa paikassa. Ota luottokorteista kopiot.

Jos passisi katoaa tai se varastetaan, uuteen passiin vaaditaan viisumin/oleskeluluvan siirto Kiinan viranomaisilta (Exit-Entry Administration/local Public Security Bureau). Sen saamiseen kuluu/on varattava aikaa noin 5-7 päivää.
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne
--------
Liikenne on matkailijan suurin turvallisuusriski Kiinassa. Liikennekulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta. Liikenne on kaoottista, arvaamatonta ja ruuhkautuu helposti. Ole varovainen myös kun liikut kävellen. Äänettömiä sähkömopoja on vaikea havaita ja ne saattavat ajaa myös normaalin liikenteen ajosuunnan vastaisesti ja myös jalkakäytävillä. Ajoneuvot kääntyvät punaisilla valoilla oikealle eivätkä välttämättä pysähdy suojateiden eteen.

Käytä vain virallisia takseja, jotka ovat selvästi merkittyjä ja joilla on taksikohtainen tunnusnumero sekä taksamittari. Kiinaksi kirjoitettu osoite on hyvä olla mukana.

Varmista, että liikennevakuutus on voimassa kun vuokraat tai lainaat kulkuneuvon.

Luonnonolot
-----------
Merkittävä osa Kiinasta mukaan lukien Peking sijaitsee seismisellä alueella. Maanjäristyksiä on ajoittain eri puolilla maata. Useimmat niistä tapahtuvat maan länsi- ja lounaisosien vuoristoisilla alueilla (mukaan lukien Sichuanin, Xinjiangin ja Yunnanin alue).

Touko-marraskuussa esiintyy etelä- ja kaakkoisrannikolla taifuuneja sekä eri puolilla maata tulvia ja maanvyöryjä aiheuttavia rankkasateita.

Seuraa säätilannetta tiedotusvälineistä ja noudata Kiinan viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä.
Kiinan ilmatieteen laitos: www.cma.gov.cn/en.

Ilmanlaatu on ajoittain erittäin huono ja saattaa aiheuttaa terveysongelmia. Paikalliset viranomaiset tiedottavat tilanteesta ja voivat antaa kehotuksia välttää ulkona liikkumista. Seuraa tilannetta paikallisten viranomaisten, suomalaisten asiantuntijatahojen ja tiedotusvälineiden antamien tietojen ja arvioiden pohjalta.

Air Quality Index China: aqicn.org
Suomen ilmatieteen laitos: ilmatieteenlaitos.fi/

Terveys
-------
Länsimaiden tasoista sairaanhoitoa edellyttävät toimenpiteet ovat hyvin kalliita ja tapahtuvat pääasiassa yksityissairaaloissa. Matkavakuutusyhtiöstä on hyvä selvittää yhteistyösairaalat.

Kiina kuuluu alueeseen, jolla terveysviranomaiset varautuvat muun muassa lintuinfluenssan ja enterorokon ehkäisyyn. Koska lintuinfluenssaviruksia on löytynyt eläviä lintuja myyviltä toreilta Kiinasta, näitä paikkoja on hyvä välttää.

Matkaa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon ilmansaastetasot, joita voi seurata mm. www.aqicn.org
Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt
----------------------
Jokaisen ulkomaalaisen tulee rekisteröityä asuinpaikkansa lähimmällä poliisiasemalla maahan saapumista seuraavan 24 h (kaupungeissa) ja 72 h (maaseudulla) aikana. Hotelliin majoittuvien rekisteröinnin tekee hotelli. Lain mukaan ulkomaalaisen on kannettava mukanaan passia, mutta käytännössä passin ja viisumin/oleskeluluvan paperikopio tai valokuva puhelimessa on ollut riittävä.

Kiinassa pääsy länsimaisiin internet-sivustoihin, sosiaaliseen mediaan ml. sähköpostipalveluihin on hankalaa. Kiinassa prepaid-liittymää ei voi hankkia ilman passin esittämistä. Kiinalaisilla matkapuhelinliittymillä ei yleensä voi soittaa ulkomaille ilman erillisen lisäpalvelun hankkimista.

Prostituoitujen tarjoamien palveluiden käyttäminen on laitonta.

Huumeiden hallussapito ja/tai käyttö on laitonta. Myös khat (qat) luokitellaan huumausaineeksi. Pekingissä on tehty huumeratsioita ulkomaalaisten suosimiin baareihin. Huumausainerikkomuksista seuraa ankara rangaistus, jopa kuolemantuomio.

Kiinassa ei tunnusteta virallisesti samaa sukupuolta olevien välisiä suhteita.

Sotilaskohteiden valokuvaaminen on kielletty.

Uhkapeli on kiellettyä.

Tuli- ja teräaseiden hallussapito on kielletty.

Kiinan tullilainsäädäntö: Kiinan tullilaitoksen englanninkieliset verkkosivut english.customs.gov.cn/

Maahantulosäännökset
--------------------
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat um.fi/passi/
Kiinan Helsingin-suurlähetystö: www.chinaembassy-fi.org/eng/. Kiinan maahantuloasioista vastaava paikallisviranomainen: Ministry of Public Security, Exit and Entry Administration Public Security Bureau. Kiinankieliset sivut: www.mps.gov.cn , puh. +86-(0)-10-8402 0101 (engl.kielinen palvelu nrolla 3).

Yhteystiedot
------------
Pekingin-suurlähetystöKerry Centre, South Tower, 26 floor
Guanghua Lu 1
100020 BEIJING
CHINA+86 108 519 8300sanomat.pek@formin.fi www.finland.cn
www.facebook.com/embassyoffinlandinbeijing
blogit.ulkoministerio.fi/kiina/
www.weibo.com/thisisFINLAND Shanghain-pääkonsulaattiCitic Square 2501-2505,
25 th floor
1168 Nanjing Xi Lu
200041 SHANGHAI
CHINA+86 215 292 9900sanomat.sng@formin.fi www.finland.cn
www.facebook.com/consulategeneraloffinlandinshanghai
blogit.ulkoministerio.fi/kiina/
www.weibo.com/thisisFINLAND

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.