Matkailijan palvelut

3.1.2018

Etelä-Korea: matkustustiedote

Turvallisuustaso
----------------
Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot
-----------------------------
Turvallinen matkailumaa. Niemimaan tilanne voi muuttua kuitenkin nopeasti. Seuraa mediaa ja suurlähetystön tiedotteita.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Valmismatkalaki www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941079

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne
---------------------------
Korean tasavalta eli Etelä-Korea on turvallinen matkailumaa, kun noudatat normaalia varovaisuutta ja pidät huolta omaisuudestasi.

Korean sodan päättymisestä 1953 lähtien on Korean niemimaan poliittinen tilanne kärjistynyt aika ajoin. Suurlähetystö arvioi kuitenkin turvallisuustilanteen Pohjois-Koreassa jatkuvan edelleen suhteellisen vakaana. Viime aikoina provokaatiot ovat kuitenkin lisääntyneet ja matkaa valmisteltaessa kannattaa seurata suurlähetystön tiedotteita ja mediasta Korean niemimaan turvallisuuspoliittista tilannetta, joka saattaa muuttua nopeasti.

Etelä-Koreassa järjestetään paljon mielenosoituksia. Soulissa mielenosoituksia on usein varsinkin Gwanghwamunin alueella Yhdysvaltain ja Suomen lähetystöjen läheisyydessä sekä Yeouidon alueella parlamentin läheisyydessä. Mielenosoittajien ja poliisin välillä on ajoittain ollut väkivaltaisia yhteenottoja. Mielenosoituksia ja niiden valokuvaamista läheisyydeltä tulee välttää.

Yleinen hätänumero on 119.

Rikollisuus
-----------
Turisteihin kohdistuvaa rikollisuutta on Koreassa vähän, ja ongelmia on ilmennyt pääasiassa ulkomaalaisten suosimilla Soulin ostos- ja huvittelualueilla Hongdaen, Itaewonin ja Sinchonin alueilla. Noudata yleistä varovaisuutta ja säilytä passi, rahat sekä muut tärkeät tavarat turvallisessa paikassa.
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne
--------
Autoilijoiden ja erityisesti jalankulkijoiden kannattaa olla erityisen varovaisia nopeatempoisessa joskus jopa aggressiivisessa liikenteessä.

Luonnonolot
-----------
Kesäisin ja alkusyksystä tulvat ja voimakkaat hirmumyrskyt, taifuunit saattavat aiheuttaa vaaratilanteita. Maan etelärannikolla on olemassa pieni maanjäristysten ja niiden aiheuttamien tulva-aaltojen riski.

Terveys
-------
Yleinen hygieniataso on Etelä-Koreassa hyvä.

Etelä-Koreassa esiintyy lintuinfluenssaa. Viimeisimmät tapaukset ovat tältä vuodelta.
Maan pohjoisosien vuoristoalueilla esiintyy jonkin verran malariaa. Maan eteläosassa esiintyy Japanin aivokuumetta.

Suurlähetystö suosittelee huolehtimaan käsihygieniasta, välttämään kypsentämättömän tai huonosti kypsennetyn lihan ja välttämään läheistä kontaktia hengitystiesairauksista kärsiviin ihmisiin.

Etelä-Korean suurissa kaupungeissa ja erityisesti Soulissa ilmanlaatu heikkenee ajoittain, mikä saattaa aiheuttaa hengitysvaikeuksia varsinkin herkille. Ongelma on yleisintä keväisin, jolloin sademäärä on pienempi ja Gobin autiomaasta saapuu niin sanottua keltaista pölyä. Korea Air Quality Forecasting System www.kaq.or.kr/ kertoo tilanteen koko niemimaalla ja Aqicn.orgin aqicn.org/city/korea/seoul/jung-gu/ kautta näkee ilmanlaadun eri kaupungeissa ja kaupunginosissa.

Ulkomaalaisten sairastapauksissa auttaa koko maan kattava Emergency Medical Information Center,
puh. 1339.

Matkailijalla on tärkeää olla kaikenkattava matkavakuutus, koska sairaalakäynnin lasku voi nousta yllättävän korkeaksi.
Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto www.ecdc.europa.eu

Maahantulosäännökset
--------------------
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat formin.finland.fi/passi/

Yhteystiedot
------------
Soulin-suurlähetystö18th Floor
Kyobo Building,
Jongno 1, Jongno-gu
SEOUL 03154
REPUBLIC OF KOREA+82 2 370 103 00sanomat.seo@formin.fiwww.finland.or.kr
www.facebook.com/FinnishEmbassySeoul

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.